9.Sajam privrede „Modriča 2018“

0

 

Učešće uzelo 229 izlagača iz BiH i Srbije .125 izlagača iz privrede i 104 iz poljoprivrede

MODRIČA – Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić otvorio je dvodnevni , deveti po redu, Sajam privrede „Modriča 2018“. Na ovoj privrednoj manifestaciji učestvuje rekordan broj izlagača iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Učešće na Sajmu uzelo je 229 izlagača iz Srbije, RS i Federacije BiH. Među njima i Udruženje preduzetnika opštine Paraćin.

„Uvek smo srdačno dočekani i ispoštovani, kao i oni kod nas. Naši susreti su i za budućnost sjajna perspektiva saradnje. Voleo bih da tako bude i sa drugim gradovima u RS i u BiH kao što je sa Modričom“, rekao je Radosav  Kočinac, predsednik Udruženja.

Emir Bakšić je Visočanin koji je izlagao kožne proizvode.

„Prijatna atmosfera, veliki broj izlagača i mnogo poslovnih mogućnosti za saradnju su poziv da naredne godine dođem na jubilarni Sajam“, rekao je Bakšić.

I kod domaćih izlagača dobra ponuda.

„Dve vrste meda. Med u saču. Smesa sa medom i biljem, ovogodišnji čajevi i tako“, kaže Mirko Janković.

Posetioci prezadovoljni

Posetioci ove sajamske manifestacije imali su pozitivne utiske.

„Dosta je izlagača, posetilaca, a ponuda je odlična. Mislim da delim mišljenje svih da je Sajam bio najbolji do sada“, rekao je Radovan Despotović.

„Svake godine sve je bolje i bolje. Ima se šta videti. Ponuda je ozbiljna i aktuelna. Čista desetka za sve što je manifestacija ponudila“, rekla je Novka Marković, posetiteljka.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić otvorio je ovu manifestaciju, izrazivši nadu da će ovakvi sajmovi dovesti do novih poslovnih aranžmana koji će doprineti razvoju opštine Modriča, pa tako i RS.

„Treba da dođe do novih poslovnih kontakata među privrednicima koji ovde izlažu. Nadam se da će jubilarni sajam biti još bolji, a Vlada RS će pružiti punu podršku. Čestitam opštini Modriča na dobroj organizaciji“, rekao je ministar Klokić.

Načelnik Modriče Mladen Krekić rekao je da je Sajam privrede šansa za nova radna mesta i afirmaciju domaćih proizvoda.

„Ovaj sajam pokazuje jedinstvo ljudi u pogledu jedinstva, ponude, zapošljavanja i svega onog što jedan sajam čini sajmom“, poručio je Krekić.

„Ove godine sve je bilo za nijansu bolje nego prošlih godina. Drago mi je da izlagači osećaju komoditet dok izlažu i uspostavljaju poslovne kontakte. Najmanji broj je iz metaloprerađivačke industrije, a poboljšanje je u hemijskoj industriji, dok je najveći broj u uslužnoj delatnosti. Raznolika je ponuda izlagača“, poručio je Miloš Ilić, direktor Razvojne agencije Modriče, organizatora manifestacije.

Ova najveća privredna manifestacija u dobojskoj regiji održava se na 1000 m2 zatvorenog izložbenog prostora, 500 m2 sajamskih šatora i 5000 m2 otvorenog izložbenog prostora.

U drugom delu Sajma predviđena je modna revija i priznanja najuspešnijim izlagačima.

Krava vlasništvo Jove Stevića – šampionka Sajma!

Izloženo 32.grla muznih krava i priplodnih junica

MODRIČA – U okviru devetog modričkog sajma privrede i poljoprvrede posetiocima je u takmičarskom delu predstavljeno 32. odabranih grla muznih krava  i steonih junica. Stručni žiri izabrao je najbolje u kategorijama muznih krava i steonih junica, a apsolutna pobednica bila je krava vlasništvo Jove Stevića iz Dobrinje kod Modriče.

Stručni žiri sastavljen od predstavnika Agencije za uzgoj i selekciju RS i stručnjaka iz Češke za apsolutnu šampionku 9.Sajma u Modriči proglasili su kravu vlasništvo Jove Stevića iz Dobrinje kod Modriče. Za pobedu je Jovi pripala novačna nagrada u iznosu do 500 maraka.

„Imamo kvalitetna grla na kvalitetnoj izložbi. Nama je ovo 4.pobeda, ovo je za nas tradicija. Svaka pobeda daje nam motiv više. Imam 40 muznih krava, sa bikovima i junicama oko 80 grla. Privodimo kraju izgradnju još jedne farme, pa će broj grla biti povećan za duplo. Dnevno proizvodimo oko 400 litara mleka“, rekao je Stević.

U kategoriji junica treće mesto pripalo je junici Novaka Savića, drugo junici sa farme Zuhrudina Zilića i prvo mesto grlu sa farme MK Kompani. U kategoriji krava simentalki treće mesto pripalo je grlu vlasništvo Jove Stevića, drugo grlu Osmana Sarvana i prvo grlu sa farme MK Kompani.

Veliku podršku jedistvenoj  takmičarskoj manifestaciiji  iz godine u godinu pruža Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske. Izložbenim kvalitetom krava sa modričkih farmi, a posebno  organizacijom izložbe i takmičenja  bili su zadovljni predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga iz Ministarstva poljoprivrede RS.

„Zadovoljni smo u potpunosti. Modriča je pokazala da ima šta da izloži. Viđeni su dobri predstavnici simentalske rase. Ocenjuje se vime, mlečno ogledalo. Izgled nogu, leđna linija, glava, rep, koža, dlaka, visina, ukupan izgled, sve osobine, koliko mleka daje i tako dalje. Znam da, po ocenama, izložba u Modriči je jedna od najboljih u RS. To smatra i specijalna stručna komisija iz Češke koji su zadovoljni onim što Modriča pokaže i izloži“, poručila je Radmila Cvijić, resor za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS.

Pored junica i krava, na sajmu su bile izložene koze, ovce, svinje i sitne životinje, poljoprivredna mehanizacija, razni  poljoprivredni proizvodi, stočna hrana i repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju.

Slađan JEREMIĆ

 

Ostavite komentar