BOSNA U MAJU ODNELA POLA MILIONA MARAKA

0

Prve procene štete od obilnih padavina

BOSNA U MAJU ODNELA POLA MILIONA MARAKA
Stradali poljoprivredni usevi i trave

MODRIČA – Česte i obilne padavine, posebno sredinom maja, prouzrokovale su izlivanje reke Bosne na poljoprivredno zemljište u više modričkih naselja. Formirana je Komisija za utvrđivanje stvarnog stanja na terenu i konstatovala da je voda u maju pričinila štetu na poljoprivrednim usevima u iznosu od pola miliona maraka. Takav problem zahvatio je i domaćinstvo Novaka Savića. 
Novak Savić iz Vranjaka jedan je od najuspešnijih poljoprivrednih proizvođača u modričkom kraju. Obrađuje značajne površine kako bi prehranio stoku. Međutim, Bosna se sredinom maja izlila i sve je poplavila, ali slično se dogodilo i u februaru. Posledice su ogromne, kaže Novak Savić.
„U februaru je Bosna nešto oranica odnela, a nešto sprala. Sada 13.maja izlila se ponovo. Uništila mi je pod kukuruzom 20 hektara, pa detelinu, tritikale. Nešto sam presejao, ali da li će išta biti? Hladno je bilo i stalno je kiša padala , možda će sve da strune. Trave će biti uništene 100%, a kukuruz 50%. Šta može uništiti korove, ništa. Njive sam pođubrio, gnojivo je tu, ali sunca nema, u njive se ući ne može“, kaže Savić.

Proizvodi 150.000 litara mleka godišnje

Novak Savić, kome pomažu supruga i sin, ima veliku farmu.
„Imam 32.krave , imam 12 malih junica, imam 18 bikova, od čega 10 velikih. Proizvedemo oko 150.000 litara mleka godišnje. Teško je naći radnu snagu. Jedan radnik napustio, angažujem drugog, pa otišao i on. Imam i svinja. Puno je posla, ali teško je za radnu snagu. Obrađujem oko 43 ha zemljišta. Prošla godina bila je dobra, ova je jadna i čemerna. Ipak, neće me ove štete obeshrabiti, neću prestati sa ovim što radim“, kaže Savić.

Ogromne štete

Sida Tomić, samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Modriča, napominje da je Opština Modriča formirala Komisiju za procenu štete na poljoprivrednim usevima, a nakon obilnih majskih padavina.
„Dve ekipe bile su na terenu. Procene su oko 500.000 KM. Ovo područje niz reku Bosnu izloženo je poplavama, a ove godine Bosna je u više navrata plavila poljoprivredno područje. Tako je i u Vranjaku, Koprivni, Dugom Polju, u Botajici i Miloševcu i u delu Tarevaca. Zaista, poljoprivrednici imaju ogromne nevolje, a nemaju alternativu. Moraju da obrađuju zemljište uz obalu reke Bosne“, rekla je Sida Tomić.
Kada nepovoljne vremenske prilike ugroze površine koje se obrađuju, poljoprivredni proizvođači izgube mnogo. Međutim, kada odustanu od dalje poljoprivredne proizvodnje oni izgube gotovo sve.

Slađan JEREMIĆ

Ostavite komentar