Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. Morate proslijediti niz tipova. Molim vas, pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u verziji 3.6.1.) in /var/www/vhosts/vranjak.net/httpdocs/l/wp-includes/functions.php on line 5835
Poljoprivrednici koriste povoljne vremenske prilike

Poljoprivrednici koriste povoljne vremenske prilike

0

Njive se oru, pripemaju se za prolećnu setvu.Poljoprivrednici se plaše velikih suša

MODRIČA – Zima sa neznatnom količinom padavina izmamila je poljoprivrednike na njive. Na području Modriče u toku je oranje obradivih površina i priprema za prolećnu setvu.

Poljoprivrednik Novak Savić zabrinut je što je zima skoro protekla, a da snežnih padavina i nije bilo.

„Treba snega za ječam, za deteline. Glodari sve grizu i uništavaju. Moglo bi biti nestašice vode, a zemljište će biti suvo, nema snega da natopi zemlju. Ne znam, možda će ga biti u aprilu kada bude trebalo sejati“, govori Novak Savić.

Mobe su naprednije

Marka Stajića iz Vranjaka suša kad joj vreme nije ne opterećuje. Naša ekipa pronašla ga je na njivi, nedaleko od reke Bosne, gde je šest traktora oralo značajne obradive površine. Kaže da je naprednije raditi kada je više poljoprivrednika na istom poslu.

„Naprednije je kada nas je više. Bolji je učinak. Zanimljivije je nego kada si sam. Supruga i ja imamo četvero dece. Imam  nešto bikova, mada ja radim i na građevini. Može se od poljoprivrede živeti, ali mlađe generacije to ne interesuje. Onaj ko je počeo pre 20 godina, uspešan je danas. Početnici su u velikoj neizvesnosti“, smatra Marko Stajić.

Savić: Poljoprivredi „slepo“ veruje

Novak Savić, poljoprivredni proizvođač i farmer, poljoprivredi „slepo“ veruje. Povoljne vremenske prilike doprinele su ranim radovima na njivi.

„Rasuli smo po njivama oko 1000 tona stajskog đubriva. Suvo vreme je doprinelo da oremo. Pripremam se za setvu kukuruza, praviću silažu. Poorao sam 300 dunuma zemlje. Imam posejanu detelinu, tritikal, pšenicu. Godišnje obrađujem 500 dunuma“, govori Savić.

Trenutno broji 57 grla stoke.

„Imao sam 70 grla, ali sam prodao bikove i starije krave. Sada imam 57 grla. Imam i dve krmače prasilje i nekoliko mlađih svinja od po 70 kilograma. To je za lične potrebe. Što se tiče plasmana mleka, sve plasiram u Gradačac. Ljudi su korektni i sve je na vreme. Problem je nedostatak radne snage, ali od ovog što ja radim može se solidno živeti“, zaključio je Novak Savić, poljoprivrednik iz Vranjaka kod Modriče. Na području Modriče u registr je upisano 664 poljoprivrednih gazdinstava od čega je 211 ostvarilo pravo na regresirano gorivo, a imali su pravo i na druga podsticajna sredstva. Preostalih 453 gazdinstva ili nisu imali dovoljne površine za regresirano gorivo ili nisu izmiri obaveze po osnovu protivgradne zaštite i doprinosa, odnosno nalaze se u pasivnom statusu.

Slađan JEREMIĆ

Ostavite komentar