Predstavljena knjiga „Sveštenička porodica Lalić – prilog istoriji sarajevskih Srba“, autora Dragana Simića

0

PUT U VEČNOST!

MODRIČA – Prvo predstavljanje knjige „Sveštenička  porodica Lalić – prilog istoriji sarajevskih Srba“, autora Dragana Simića iz Modriče, održana je u susret najvećem hrišćanskom prazniku – Vaskrsu. Knjiga je predstavljena u Hramu Sv. Georgija u Vranjaku, gde je oslikana freska Svetog sveštenomučenika Bogdana, koji potiče iz javnosti malo poznate sarajevske svešteničke porodice Lalić. Bogdan sarajevski i vranjački boravio je u Vranjaku u toku Velikog rata, od proleća 1917. do kraja 1919. godine kao administrator vranjačke parohije. Postradao je u Jadovnu 1941. a u Diptih svetih SPC uveden je 2004. godine zajedno sa drugim postradalim sveštenicima i arhijerejima.

„U Hramu Svetog velikomučenika u Vranjaku počela je cela priča o pisanju knjige o svešteničkoj porodici Lalić iz Sarajeva. Otuda i odgovor kako da čovek sa područja Modriče piše o jednoj porodici iz Sarajeva. Naime, na ovom mestu gde je izgrađena crkva bila je crkva iz 1852.godine. U vremenu od aprila 1917.do novembra 1919.godine službovao je prota Bogdan Lalić. Prošle godine u ovoj crkvi oslikana je njegova freska i to je dužna zahvalnost i želja da se ta tradicija svešteničkih porodica koje su ovde službovale neguje i sačuva od zaborava“, rekao je autor Dragan Simić.

Ideja za prikupljanje i publikovanje građe o svešteničkoj porodici Lalić, kod autora Dragana Simića rodila se tokom pisanja monografije „Vranjak i Vranjačani“, kada je, kako kaže, naišao na zanimljive podatke o članovima ove porodice, koji su mu se učinili značajnim za istoriju Bosne i Hercegovine, a ne samo Vranjaka.

„Tragom tih podataka stupio sam u kontakt sa potomcima sveštenomučenika Bogdana koji su danas rasuti svuda po svetu i uspeo doći do interesantne građe o njemu, njegovom životu, njegovom literalnom delu, ali i o delima svih članova ove ugledne svešteničke porodice iz Sarajeva. Do sada se o njima nije značajno pisalo, pa je sada Republički sekretarijat za vere prepoznao i finansirao ovaj projekat, a u povodu 800 godina samostalnosti SPC. Izdavač je Izdavačka kuća DABAR mitropolije Dabrobosanske. Svoj blagoslov za štampanje ove knjige dao je mitropolit Dabrobosanski, gospodin Hrizostom“, nastavlja Simić.

Autor donosi i malo poznatu priču o vranjačkoj učiteljici Leposavi Lalić, Bogdanovoj sestri i povezivanju njenog imena sa imenom Trifka Grabeža, pripadnika Mlade Bosne i učesnika u atentatu na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda.

„U Vranjaku u istom periodu, odnosno malo ranije službovala je Bogdanova sestra, učiteljica Leposava Lalić. Istoričari je dovode u vezu sa Trifkom Grabežom, odnosno događajem koji je usledio nakon Sarajevskog atentata. Mnogi je u sarajevskoj oblasti smatraju herojinom koja je pokušala spasiti Trifka Grabeža. Nažalost, u tome nije uspela“, dodaje Simić. Knjiga „Sveštenička porodica Lalić“ donosi brojna do sada neobjavljena dokumenta o proti Bogdanu, koji je ostao upamćen kao

veoma inteligentna i duhovita ličnost, ali pre svega patriota odan svojoj Crkvi i narodu, kojima je verno služio do poslednjeg trenutka svog zemaljskog života.

„On je 1915.godine bio interniran u Arad pod optužbom za veleizdaju, kao i većina srpskih intelektualaca i sveštenika iz BiH. Oslobođen je optužbi 1916.godine, ali je u Sarajevu stalno proganjan. Dolazak iz sarajeva u Vranjak je ili neka vrsta progonstva ili nečiji pokušaj da ga sačuva, jer prilična je razdaljina od Sarajeva do Vranjaka. Opet, to je sudbina da dođe u Vranjak u periodu kada vladaju španska groznica i tifus. Postoje predanja da je kao bolničar učestvovao u oba balkanska rata i on je tada stekao određena znanja iz medicine. U srpskoj vojsci pojavila se kolera, pa je znao šta činiti kako da očuva narod, da se smanji broj smrtnih slučajeva u srpskom narodu“, obrazlaže Simić.

U crkvi Sv. velikomučenika Georgija u Vranjaku i danas se čuva Domovnik vranjačke parohije, koji je svojom rukom lično ispisao sveštenomučenik Bogdan. U Hramu je oslikana i freska na osnovu sačuvane fotografije, a knjiga koja je objavljena s blagoslovom njegovog visokopreosveštenstva mitropolita Dabrobosanskog Hrizostoma, nesumnjivo biće još jedan doprinos čuvanju prote Bogdana, njegovih predaka i potomaka od zaborava.

„Kroz knjigu Dragana Simića upoznali smo se sa mnogim detaljima koje nismo znali, ja kao sveštenik, ali i narod naš. Iščitavajući ovu knjigu došao sam do zaključka da biti sveštenik i biti član SPC jeste svakodnevno dokazivanje u veri i u moralu. Sveštenici Bogdan Lalić, Petko Jagodić i drugi koji su meni prethodili su nama najbolji svetionici u očuvanju i sabiranju naroda ovih prostora pri hramovima“, ističe protojerej – stavrofor Slobodan Tošić, sveštenik vranjački.

U svojoj recenziji mr istorije Željko Vujadinović je napisao da je autor Dragan Simić pri obradi dostupnog materijala, biografije članova porodice Lalić znalački obradio u kontekstu širih zbivanja, zbog čega ova studija ne predstavlja samo istoriju jedne porodice, već i dragocen prilog istoriji Sarajeva, pa i Bosne i Hercegovine.

Slađan JEREMIĆ

””””””””””””””””””””

O AUTORU Dragan Simić rođen je 18.septembra 1964.godine u Vranjaku, gde je pohađao osnovnu školu, a gimnaziju u Modriči. Završio je Pedagoški fakultet u Osijeku 1990.godine i stekao zvanje profesora hrvatskog ili srpskog jezika i književnosti, a kasnije i zvanje magistra iz ovih oblasti. Nakon položenih stručnih ispita u periodu od 2003.do 2007.godine, završio je postdiplomske studije na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci gde je 2008.godine uspešno odbranio magistarski rad i stekao zvanje magistra ekonomskih nauka. Do izbijanja građanskog rata u BiH radio je kao zamenik sekretara za privredu u opštini Modriča. Nakon toga, od 1992.do 2002.godine bio je direktor, a jedno vreme i glavni i odgovorni urednik Srpskog radija Modriča. Od 2002.do 2013.godine bio je zaposlen u Rafineriji ulja Modriča, prvo kao pomoćnik direktora za odnose s javnošću, potom kao izvršni direktor za opšte, pravne i kadrovske poslove i na kraju kao pomoćnik direktora za ekonomske poslove. Trenutno je zaposlen u Republici Sloveniji. Pored redovnih aktivnosti, pisao je prozu, novinske tekstove i stručne radove iz oblasti ekonomije i objavljivao ih u sledećim novinama i časopisima: Javnost – Sarajevo, Lider – Banja Luka, Nezavisne novine – Banja Luka, Politika – Beograd i Rijek – Osijek. Etnološko – istorijsku monografiju Vranjak i Vranjačani objavio je 2018.godine u izdanju Srpskog prosvetnog i kulturnog društva Prosvjeta Istočno Sarajevo. Nosilac je visokih svetovnih i crkvenih odlikovanja, Ordena Njegoša prvog reda od 1996. i Ordena Svetog Save trećeg stepena od 2006.godine. Oženjen je i ima dve kćerke.

https://www.facebook.com/106463021433640/videos/1821479161389873

Ostavite komentar