Discussion4 komentara

 1. Ova godina kod nas u nasoj patersonskoj parohiji(SPC Sv Jovan Preteca i Krstitelj)je u duhu proslave 40 godina Parohije.U pripremi je veliko slavlje,proslava je pocetkom oktobra,trajace dva dana.Prvi dan u nasoj crkvi u Patersonu dok je drugi dan i centralna proslava na nasem crkvenom imanju,Hope Township.
  Iz Banja Luke nam stize SPD Jedinstvo za koje je dugo godina nastupao kao solista nas sadasnji svestenik Vladislav Radujkovic.Sa njima stize Njegovo Preosvestenstvo Episkop Banjalucki Gospodin Jefrem,kao i visoki gosti iz politickog vrha RS.
  Tu je i nas Vladika Istocno americki Dr Mitrofan,kao i brojni visoki pravoslavni crkveni dostojanstvenici iz USA i Republike Srbije,kao i Ambasadori/Konzuli Srbije i BiH.
  Poslije Arhijerejske Liturgije je veliko narodno veselje,trenutno se vrsi izbor muzike i vokalnih solista-u svakom slucaju bice najeminentniji prestavnici “muzickog esnafa”.
  Ocekujemo oko 2 000 gostiju,ogromne pripreme,samo raznjeva preko 100,u medjuvremenu treba izgraditi svecanu pozornicu,kao i ostale uslove za Sv Liturgoiju pod otvorenim nebom.
  Ako neko planira na jesen putovanje u USA,eto prilike da se prisustvuje jednom lijepom,istorijskom,nadasve bogougodnom dogadjaju

 2. Vjerovatno ste primijetili klupe u nasoj crkvi,rijetkost u starom kraju-vrlo cesta pojava u nasim pravoslavnim hramovima u USA. Za vrijeme liturgije se stoji,osim kada su carske dveri otvorene i kada svestenik vrsi propovijed.Naravno za vrijeme sluzbe na dan Vaskrsa carske dveri su otvorene stalno,vjernici znaju kada mogu malo “odmoriti noge”.Ponekad odem na sluzbu kod brace Rusa,nema klupa,treba izdrzati njihovu sluzbu od 3,5 do 4 sata.
  Nista lose u tome,pogotovo za starije parohijane,bolje je da se sjedi i misli o Liturgiji nego da se stoji i razmislja o nogama.

 3. Mike, svaka cast na izuzetnoj organizovanosti i solidarnosti mnogih nasih iseljenika koji se odazovu u tako velikom broju. Tako nesto je bilo u CH, ali je to sada sve proslost, i zive samo manji skupovi, koji se bore da opstanu. Zato sve cestitke organizatorima i nasim ljudima koji se odazovu na tako veliki skup. Pozdrav za sve Vas iz CH.

 4. Pozdrav komsija.
  Velika je razlika i uloga crkve ovdje i dole u starom kraju.Dole je to prevashodno duhovna uloga.Ovdje je crkva centar svega,duhovnosti,kulture,folklora,sporta, obrazovanja…..
  Pri crkvi djeluje folklorno drustvo “Drina” cije sekcije broje stotinjak djece raznih uzrasta.Tu je i FK”Beli Orlovi”,moderna fudbalska igralista,prateci objekti i sl.Kolo Srpskih Sestara je vrlo aktivno,svake nedelje posle liturgije je rucak u crkvenoj sali.Namirnice za rucak su donacije nas parohijana,sav prilog od toga ide u crkvenu kasu,znacajna stavka u nasem budgetu.
  Pri crkvi je i osnovna skola koja trenutno broji 93 ucenika.Nastava se odvija po planu i programu obrazovanja u Srbiji ,na kraju skolske godine ucenici dobivaju svjedocanstva o zavrsenom razredu i mogu nastaviti skolovanje u sledeci razred u Srbiji-rezime-priznati smo od strane Ministarstva obrazovanja Srbije kao skolska ustanova.
  Cjelokupan drustveni zivot se odvija u crkvi,tu se slave rodjendani,svadbe,krstenja,opela,dace,parastosi ,promocije knjiga,razne pozorisne predstave i slicna kulturna desavanja.
  Vjerski zivot je najaktivniji,redovnim liturgijama prisustvuje u prosjeku oko 120 vjernika,za vrijeme postova oko 180,dok je za vrijeme velikih praznika prisutno i do 600 vjernika.
  Najbrojniji smo mi Trebavci,Predsjednik CSO je Novo Pere Vasilica,ja sam racunovodja”sef trezora”.

Ostavite komentar