Notice: Function add_theme_support( 'html5' ) was called incorrectly. Morate proslijediti niz tipova. Molim vas, pročitajte Debugging in WordPress za više informacija. (Ova poruka je dodana u verziji 3.6.1.) in /var/www/vhosts/vranjak.net/httpdocs/l/wp-includes/functions.php on line 5835
Vranjačka groblja

Vranjačka groblja

Ambarište

Njivice

Brvnjansko groblje

 

U Vranjaku se nalazi jedno od najstarijih grobalja koje datira još iz srednjeg vijeka, a to su „Nj i v i c e“ ili  „M a dž a r s k o g r e b lj e“.

To je staro groblje na kojemu su sahrane počele već po doseljavanju i nastavljene kroz čitav srednji vijek, a i danas se na njemu vrše sahrane. Najstarija sahranjivanja kod mnogobožačkih Srba, sve do početka 10. vijeka su vršena spaljivanjem, a nad u zemlju pohranjenim pepelom su nasipane niske humke. Primanjem hrišćanstva ovaj običaj polako iščezava, pa se sahrane vrše polaganjem tijela u grob, a nad njim postavlja obilježje od kamena, mramora, pa otuda su i danas brojni nazivi za groblja mramorje.

Pored groblja Njivice u Vranjaku postoji još dva groblja a to su:  „B r v nj a n s k o“ groblje koje se nalazi na samom početku Vranjaka u zaseoku Brvno i „A m b a r i š t e“ koje se nalazi u Rijeci. Od ova tri groblja najveće su Njivice.

Oko 1.4oo godine stare ere u našim krajevima je vrijeme nemira i lokalnih seoba. Iz ovog vremena je više nalaza grobalja sa spaljenim tijelima pokojnika, koja su potom kao pepeo sahranjivana u grobne jame i prekrivane posudama urnama. Između ostalih, takvo groblje je pronađeno i u Vranjaku na položaju Breščići.

prof. Branko Belić,

prof. Đorđe Nijemčević