Vranjak oborio rekord : Jedino selo u RS sa tri crkve

1

ce6d6-hram_pr_bogorodice-_2

U Vranjaku nadomak Modriče nalaze tri pravoslavna hrama, što je veoma rijetko za jedno selo.

Dobro upućeni tvrde da je ovo jedino selo u RS sa tri crkve.

U Crkvenoj parohiji službuje Protojerej Slobodan Tošić. Od 1959. godine postoji Crkva Svetog velikomučenika Georgije koja se nalazi u Rijeci.

sv_georgije_2

Zbog toga što Vranjak zauzima širok geografski položaj pristupilo se izgradnji još jedne crkve, Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, čija je izgradnja završena 2004. godine.

Pored navedenih, na groblju Njivice nedavno je izgrađena jedna manja crkva, Crkva Svetog Arhiđakona Stefana.

Hram Svetog Velikomučenika Georgija je najstarija crkva od tri postojeće u Vranjaku.

Izgradnja ove crkve je započeta 1956. godine i zahvaljujući akcijama Vranjačana izgradnja je završena 1959. godine. Hram je osvještao episkop zvorničko tuzlanski gospodin Longin. Na mjestu sadašnjeg hrama predhodno je takođe postojala crkva drvene konstrukcije.

Uporti crkve se nalazi Crkveni dom . Uz pomoć Vranjačana dobre volje crkva i crkvena porta su u veoma dobrom stanju.

Crkva Pokrova Presvete Bogorodice  izgrađena je 2004. godine kada ju je i osvještao njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski gospodin Vasilije.

Izgradnji ove crkve  pristupilo se 2001. godine zbog toga što se crkva Sv.Georgija nalazi u gornjem dijelu sela, a Vranjak zauzima širok geografski položaj u dužini od sedam km.

Tako je uz blagoslov tadašnjeg episkopa Vasilija podignuta još jedna pravoslavna srpska ljepotica u Vranjaku koja sa diskotekom, poštom, ambulantom, sportskim terenima, željezničkom stanicom, čini jedan prekrasan centar.

Crkva je podignuta zahvaljujući finansiskim sredstvima Crkvene opštine Vranjak, samih mještana, Vranjačana iz dijaspore, Opštine Modriča, Rafinerije ulja Modriča, privrednika iz Vranjaka i mnogih drugih preduzeća i sponzora.

hram 3

Tu je i Hram Svetog Prvomučenika i Arhiđakona Stefana.

Tadašnji episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, uz sasluženje više sveštenika SPC, osveštao je prije sedam gofina Hram Svetog arhiđakona Stefana u Vranjaku kod Modriče.

Inače Hram Svetog arhiđakona Stefana u Vranjaku, dimenzija 11 puta 5 metara sagradili su supružnici Milorad i Ruža Savić.

U njegovo podizanje uložili su oko 80 hiljada maraka, a nakon osveštenja izjavili su da su imali želju da postanu ktitori, da je to njihov poklon Vranjaku, ali da nakon smrti budu sahranjeni u toj crkvi.

izvor:mojamodrica.info

 

 

Discussion1 komentar

  1. Taj koji je pisao o crkvama oko izgradnje to jest oko (finansiranja Presvetr Bogorodice) ili nije znao,ili nije smio od nekoga da kaze da je Nikola Vasilic jeddan od najveci (vinancirao) to jes najveci donator ove crkve,stidite se.

Ostavite komentar